El Vino del buen Amor 2011 ‘Volvoreta’, Toro, Spain

Vinoblesse, the importer of organic wines and other natural wines, warns us: '99 of the 100 wines from Toro are heavy ...' Well, then you know that this wine is the only exception.

Vietti ‘Tre Vigne’ 2010, Barbera d’Alba, Italy

Vietti is the legendary winery in Piemonte. Its wines likewise. Just take its relatively simple Barbera d'Alba. A red full of dark areas, solar eclipses and shading effects.

Casa Silva ‘Microterroir de Los Lingues’ Carmenère 2007, Valle del Colchagua, Chile

The warming up of the soil has not been without its affect on the wine industry. In Portugal scientists presume that the recent massive mortality of the cork oaks can be attributed to climate change.

Maison En Belles Lies 2010, Beaune-Grèves 1er cru, Bourgogne, France

It is a Red burgundy as a Burgundy is meant to be but as you seldom find them to be. Old-fashioned but fresh raspberry, woodland strawberries from a primeval forest untouched by men and cherries from a natural orchard picked with soft, gloved hands.

Clos du Jaugueyron 2007, Haut-Médoc, Bordeaux, France

Last year this vintage had already been tasted. And it is amazing: despite the high score in De Grote Hamersma 2013 there are still bottles left. It has delicious, profound dark-night fruit. It is serious but not grumbling anywhere. It is a philosophic wine for people who read books, go to the cinema in small theatres and who have heard of Sven Ratzke. Scored 9 points in 'De Grote Hamersma' wine guide Guide price €20.00 WHITE

Reichsrat von Buhl, Riesling Deidesheimer Herrgottsacker 2012, Pfalz, Germany

An exceptionally fine Riesling. Purity, energy, cleanliness, briskness, conciseness, virility and delicacy.

Dauvissat, 1er Cru La Forest 2011, Chablis, France

This wine is world famous, legendary and nevertheless remains modest.

The Ned 2013, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand

It is exuberant but not in its alcohol content: only 12.5 percent.

François Villard 2011, Viognier 'Les Contours de Deponcins', Vin de France

Having become famous in Condrieu, northern Rhône, Viognier is regarded as the diva of the grapes.

Champagne Larmandier-Bernier, Blanc de Blancs Premier Cru 'Longitude', France

This wine is from a biodynamic origin. Grown without herbicides, pesticides and artificial fertilizer.

De lekkerste wijn bij steak tartare

Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond de jury uit Barbara Barend, hoofdredacteur Helden, Pieter Smits, eigenaar/sommelier van restaurant Rijsel in Amsterdam en ondergetekende. Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Nu was het de beurt aan steak tartare.

Drie sterren Champagne

De Parijse Michelin driesterren tempel La Tour d'Argent heeft R & L Legras als Champagne huisleverancier. En laat hun Brut Grand Cru Blanc de Blancs in Nederland nu ook prima tot zijn recht komen.

De man die betere wijn maakt dan zijn schaduw

Thierry Germain. Een man die (vrij naar Lucky Luke) 'betere wijn maakt dan zijn schaduw'. Op het etiket staat een figuur getekend wiens benen een schaduw werpen waarin zonder veel moeite twee wijnranken te herkennen zijn.

De lekkerste wijn bij rucolasalade met bresaola en Parmezaanse kaas

Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond de jury uit Barbara Barend, hoofdredacteur Helden, Pieter Smits, eigenaar/sommelier van restaurant Rijsel in Amsterdam en ondergetekende. Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan rucolasalade met bresaola en Parmezaanse kaas

Old school, nieuwe stijl

Sino da Romaneira. Het instapmodelletje van Quinta da Romaneira, een nieuw gebouwde winery (2007) op eeuwenoud terroir.

Ja tegen Tunupa

Tunupa. Dios de Los Andes 2012 uit Colchagua Valley. Sneak preview De Grote Hamersma 2015.

De lekkerste wijn bij gebakken scholfilet met citroensaus

Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond de jury uit Barbara Barend, hoofdredacteur Helden, Pieter Smits, eigenaar/sommelier van restaurant Rijsel in Amsterdam en ondergetekende. Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan gebakken scholfilet met citroensaus.

 Blijf op de hoogte