De lekkerste wijn bij zalm in prosciutto

5-10-2013 • Het Parool Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Gerdi Verbeet, oud-voorzitter Tweede Kamer, Niek Beute , sommelier van Vinoniek en ondergetekende . Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan zalm in prosciutto met kruidige linzen.

 

Zalm is er zo eentje die rode wijn niet schuwt. Vooral als ie uit de bakpan of de oven komt. Met name pinot noir is dan de gedoodverfde favoriet. Licht koelen en genieten maar. Toch bestond de oogst rood maar uit drie stuks. De andere twintig inzenders bleken op wit te hebben gegokt. Niet zo’n gekke gedachte overigens omdat linzen –en dan vooral gekruid met peterselie en basilicum- erg geporteerd zijn van chardonnay uit de Nieuwe Wereld wijnlanden of witte Italianen. Kon er harmonie ontstaan, op het bord en in het glas? Volgens het proefpanel wel. Sterker nog, er is nog nooit een panelsessie geweest waar de leden zo unaniem waren in hun keuze voor de nummers een, twee en drie door precies dezelfde cijfers te geven. En de gedoodverfde favoriet? Geen verrassing: die won. 

1) Pfannebecker 2011, Spätburgunder, Rheinhessen, Duitsland (rood; biologisch)

Score: 8,5 I € 12,99 I Grapedistrict

Gerdi Verbeet: Buitengewoon spannend. Zo’n rode wijn bij de zalm. En wat sluiten die kruidigheid en de volheid daarvan ook verrassend goed aan bij de linzen. In een woord: heerlijk.

Niek Beute: Lekker tegendraads. Vertelt niet wat je wilt horen. Deze ruwe bolster stemt zich af op de linzen en het vet van de zalm maakt de wijn vriendelijker. De najaarscombi.

Harold Hamersma: Dit is het rood wat bij deze zalm past: moet pinot noir of zijn Duitse evenknie zijn. Romige, peperige, zoete kersen. Levendige zuren, milde kruidigheid, soepel sap. Zeer fijn.

2) Domaine Jean Bousquet 2011, Torrontés-Chardonnay, Tupungato Valley, Argentinië (wit; biologisch)

Score: 8 I € 9,45 I Alex Wijnen, Rozengracht 4. www.alexwijnen.nl

Gerdi Verbeet: Een heel eigen boeket. Geurig geel fruit. Ik proef ook wat exotisch. Met lichte zuren die fraai combineren met het zoute van de ham en het vette van de zalm.

Niek Beute:Rokerig, stenig en buitengewoon prettig toegankelijk. Fijne zuren en zilt. Heerlijk sap dat de linzen stimuleert. Schoont het palet maar draagt alle smaken.

Harold Hamersma: Spannend. Verrassend. Heeft wat rokerigheid en lichte notigheid. En dan wat gekonfijt geel fruit. Maar dan toch ook weer dansende zuren. Kruipt extra mooi naar die linzen toe.

3) Villa Medoro 2010, Pecorino, Terre di Chieti, Italie (wit)

Score: 7,5 I € 10,95 I Wijnhuis Zuid, Maasstraat 134. www.wijnhuiszuid.nl/

Gerdi Verbeet: Vooral een heel mooie geur. Erg spannend. De wijn zelf is wat keuriger. Maar deze heeft een zachte, aangename soepelheid.

Niek Beute: Mystieke, wat weemoedige stijl maar wel zeer schoon en fijn transparant. Ook de omlijsting is zuiver en delicaat. De weemoed verdwijnt in wolligheid en weelde.

Harold Hamersma: Mollig, bollig, vlezig en vollig. Met dat zoete, zachte, aardse wat bonen en peulvruchten vaak in zich hebben. Vandaar waarschijnlijk ook dat ie zo goed bij de linzen past. 

 

 


 

 Blijf op de hoogte