De lekkerste wijn bij Quinoa-salade

19-9-2013 • Het Parool Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Gerdi Verbeet, oud-voorzitter Tweede Kamer, Niek Beute , sommelier van Vinoniek en ondergetekende . Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan quinoasalade.

Recentelijk vroeg een lezer in restaurant Lastage (wat is dat trouwens goed!) hoe de winnende wijnselectie voor Het Parool tot stand komt. Omdat daar wel eens vaker naar geïnformeerd wordt nogmaals de ‘werkwijze’. De door Amsterdamse supermarkten, slijterijen en wijnspeciaalzaken ingestuurde wijnen komen ‘blind’ op tafel. Bij ieder gerecht andere, gemiddeld twintig. Vervolgens worden deze geproefd, en wordt een eerste schifting gemaakt. Een wijn die van de drie panelleden een ‘plus’ krijgt, belandt vervolgens in de finale. Gemiddeld rond de vijf wijnen. Dan worden er ook cijfers gegeven, waarna er opgeteld en door drie gedeeld wordt. Het trio met de hoogste eindcijfers wordt gepubliceerd. Daarom kan ik aan het verzoek van een andere lezer geen gehoor geven.  ‘Je moet ook eens een vette onvoldoende geven’. Dat gebeurt ook. Alleen komen die wijnen niet in de krant.

1) Château Villerambert Julien 2012, Minervois, Frankrijk (rosé)

Score: 9 I Prijs: € 7,49 I Verkrijgbaar: Gall & Gall

Gerdi Verbeet: Door het contrast van het zomerse, fruitige zoetje in deze rosé voegt deze echt iets toe aan het gerecht. Machtige combinatie. Helemaal goed.

Niek Beute: Bessig, kruidig. Prettig fruit met zalvend mondgevoel. Rode vruchten snappen de pepers en de paprika. Kruidige bittertjes vallen weg tegen elkaar. Er ontstaat lucht, ruimte en verschoning.

Harold Hamersma: De enige ingezonden rosé maar dit is ‘m. Rood fruit. Goed aansluitend, dankzij de kruiderij die zo kenmerkend is voor Zuid-Franse rosé. Er vanuit gaand dat dit een Zuid-Franse is…

2) Château du Trignon ‘Le Bossu’ 2012, Viognier, Côtes du Rhône, Frankrijk (wit)

 

Score: 8+ I € 7,95 I Wijnwinkel-Slijterij Ton Overmars

 Gerdi Verbeet: Ik ben niet op fruit in gerechten. Maar wat ik het aantrekkelijke vind aan deze wijn is het vleugje perzik in de smaak. En dat vult de salade helemaal aan.

Niek Beute: Zuivere en integere wijn. Fijn fruit bouwt zich op. Lekker vetje, pittig bittertje. Blijft sappig. Transparante en zuiverende combinatie waar de groene elementen van de salade in ere worden gehouden.

Harold Hamersma: Vol, rijp fruit. Perzik, abrikoos. Omarmen de bittertjes en de peperigheid van het gerecht. Opvallend dat vooral de wat gevuldere, expressieve wijnen het zo goed bij doen bij deze salade.

3) Cantine Buglioni ‘Il Disperato’ 2012, Bianco del Venezie, Italië (wit)

Score: 8 I € 8,95 I Hart’s Wijnhandel, Vijzelgracht 27 & Wijnkoperij Henri Bloem

Gerdi Verbeet: Verfrissend. Met fijne zuren en een aangenaam bittertje op zijn afdronk. Sluit zich aan bij het gerecht maar geeft dat verder niets extra’s. En daar ging het toch om?

Niek Beute: Kwetsbare, lieflijke neus, als een sluier. Zalvend, teder. Volume zonder vet te worden. Dankzij dit wit wordt de kruidige, krachtige salade luchtig en ritmisch.

Harold Hamersma: Lekker, sappig en energiek wit. Rijpe appel, lekker wat body. Heeft wat rondingen en daar glijden de pepertjes en de bittertjes lekker langs.


 

 Blijf op de hoogte