Dubbelop

13-5-2016 • De Grote Hamersma 2017 Kühling-Gillot 2015, Scheurebe trocken ‘Qvinterra’, Rheinhessen (biologisch-dynamisch)

 

Nog maar eens het verhaal van de Scheurebe vertellen. In 1915 bedacht door de Duitse professor Scheu die een verbeterde versie van de silvaner wilde maken. Eentje met meer geurexpressie, beter bestand tegen de vorst en minder ziektegevoelig.

Het grote succes bleef echter uit. Moeilijke druif. Lastig in het dagelijks gebruik. Deed het alleen goed op percelen die voorbestemd waren voor riesling. En dat leverde nu eenmaal veel meer op. De druif zou niet meer dan een voetnoot in het grote vergeetboek zijn geweest als een klein aantal ‘Scheurebisten’ ‘m niet tot meeste geslaagde moderne druivenkruising hadden bestempeld.

En Kühling-Gillot is daar een van. Of moet ik zeggen: twee?

Enfin, proef deze nu eens. Voor het eerst geselecteerd door de importeur die niet alles voor zoete koek aanneemt. Het oogstjaar helpt mee; 2015 is voor Duitsland in het algemeen heel goed. En voor Scheurebe in het bijzonder.

Het pittig-frisse van zwarte bessen, het zoetbittere van rode grapefruit, in een koele wind wapperend lemongrass, net gezeist bedauwd natuurgras en scharrelappelzuren.  

Wijnhandel Koninginneweg.  € 11,50


 

 Blijf op de hoogte