De natuur in

11-5-2016 • De Grote Hamersma 2 Naturkinder 2013, Grosse Wanderlust, Franken

 

Foto op de website van de importeur van de makers die in een picknickspecial van Allerhande of Delicious niet zou misstaan. Beide natuurkinderen zitten in hun wijngaard. Oude stokken omgeven door gras en ander gewas.

Signaal: hier worden geen onkruidbestrijders gebruikt.

De man: een jolige dertiger met een thans onmisbare baard aan de kin en een strooien hoedje op.

Die Frau: een vrolijk lachende blondine van dezelfde leeftijd. Witte katoenen zomerjurk, boeket witte bloemen aan haar voeten.

Zou het hun trouwfoto zijn? Dan moet daar in ieder geval op gedronken worden. En al is de lucht boven hen bewolkt, het regent niet. Regent is wel de druif die er is gebruikt voor hun Grosse Wanderlust.

Eigenzinnig materiaal dat ook zeer geliefd is bij de Nederlandse wijnmakers. Rijpt snel, is winterhard en is - ook als het veel regent - nauwelijks gevoelig voor de gevreesde druivenziekte meeldauw of rot. Zodoende. Beide natuurkinderen hebben druiflief ook nog eens volledig vrij van vreemde smetten opgevoed. Naast herbiciden, pesticiden en kunstmest geen gecultiveerde gisten of zwavel ingezet. Spontaan vergiste wijn gemaakt ook.

Nu is dat overigens geen garantie voor lekker. Bij wit word ik vaker dan mij lief is geconfronteerd met iets dat ik het beste kan karakteriseren als 'ontploft appelsap.' En rood dat  smaakt als gekookte aardbeien op sap, waarin iedere vorm van karakter of eigenheid ontbreekt. Veel smaken uniform. En dat terwijl de puur natuurinspanning juist bedoeld is om krek precies het karakter van druif en wijngaard in de gemaakte wijn te kunnen terug proeven.

Also, daar hebben we bij deze regent geen last van. Erg mooie, schaduwfruit stijl. Bramen-bessen-peperpruimen. Aalbessenzuren. Een spoor van geroosterde rode bietjes: het zoet, het aardse. Zie het maar als compliment Naturkinder: presenteert zich als een hoogbegaafde cabernet franc uit de mooiste Loire-wingewesten.

En daar ben ik dol op. 

Just Add Wine.  € 35,00


 

 Blijf op de hoogte