De lekkerste wijn bij samosa met mangochutney

13-4-2016 • Het Parool Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Beau van Erven Dorens, televisiepresentator, chef-kok/eigenaar restaurant Blauw aan de Wal, en de schrijver dezes. Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan samosa met mangochutney.

 

Voordat we met het proefpanel begonnen aan de zoektocht naar de lekkerste wijn bij samosa heb ik eerst even aan mijn sociale mediaverplichtingen voldaan door een foto van het gerecht de digitale wereld in te sturen. Niet veel later al viel het eerste advies te noteren: ‘Wijn proeven & snacks uit India, dat zal dan toch zeker wel een rijtje Gewürztraminers zijn?’ meende Facebook vriend Pierre Vles.

Maakt u vast dat grapje over zijn achternaam? Dan kan ik dat dit keer mooi achterwege laten.

Enfin, Gewürztraminer. Geen Elzasser dus, want daar wordt deze druif zonder puntjes op de u geschreven. Maar heer Vles had daarentegen wel degelijk een punt: het kruidige, lycheeachtige, rozenbottelige en weelderige van deze witte wijn is zeker een goede mogelijkheid bij de Indiase keuken.

De praktijk had echter een andere kijk. Weliswaar was er wel degelijk een aantal Gewurztraminers en Gewürztraminers ingestuurd, de samosa die mevrouw Hamersma uit Papa Kazmi had gemaakt verlangde anders. Papa Kazmi is een kookboek dat net uit is en waaruit zij momenteel veel kookt. Er staan tachtig recepten in uit de moderne Indiase keuken zoals Papa deze graag maakt in zijn Delftse restaurant  Hills & Mills.

Omdat het in het geval van deze samosa om een niet al te pittig gerecht ging – Gewürz is met name erg geporteerd van spicy – bleken juist wat ingetogener modelletjes de voorkeur te krijgen van het proefpanel. Aldus ontpopten een Rueda, een Touraine en Nahewijn zich tot aanraders bij samosa. Even goede Facebook vrienden, meneer Vles?

1)

Monteabellón 2015, Verdejo, Rueda, Spanje. € 7,50 (wit) 

Score: 9-

Hart’s Wijnhandel, Vijzelgracht 27. Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 160, Amstelveen. 

Beau van Erven Dorens

Met deze wijn wil ik naar bed en er ook mee opstaan. Vol maar ook speels. Zoals een wulpse minnares uit de tijd van Louis XIV.

Daan Olthuis

Fijne wijn erbij. Heeft wat milds, maar ook iets zuurs. Doet me een beetje aan een Grüner Veltliner denken. Maar is het denk ik niet. Wel zeker: erg goeie combi.

Harold Hamersma

Wijn met rondingen. En veel smaken, net zoals de samosavulling. Abrikoos, perzik, peer, tropisch fruit, het zoet-peperige van gember. En dan toch een lekker frisse afdronk.

2)

Domaine de La Renaudie 2015, Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrijk. € 8,85 (wit; Terra Vitis) 

Score: 8+

Wine Supply, Van Baerlestraat 118. Amsterdam

Beau van Erven Dorens

Heerlijk! Wat een klassewijn. Vult met name die chutney goed aan. Beide hebben ze mooie frisse zuren. Dat werkt goed samen.

Daan Olthuis

Nogal heftige wijn. Stuift en verfrist de neus al. En dan die heerlijke zoetjes, zuren en grapefruitbittertjes. Goed bij het zoet van de kool en het pittige van de chutney.

Harold Hamersma

Opvallend. Moet een sauvignon blanc zijn. Maar dan niet zo’n groen-getinte, nerveuze adhd-wittepetit. Rijpe exotische vruchten, peer in het verkeer en een kwieke finale.

3)

Mathern 2014, Weisser Burgunder trocken, Nahe, Duitsland. € 11,50 (wit) 

Score: 8

B.J. De Logie, Beethovenstraat 27. Amsterdam. 

Beau van Erven Dorens

Zo’n samosa kan natuurlijk goed als aperitiefhapje. En dit is een perfecte aperitiefwijn. Waar sommige nog wel eens bekkentrekkers willen zijn, is deze zacht, mild en fris.

Daan Olthuis

Vooral het begin van deze wijn is erg fraai. Die eerste slok, niet te zuur, heel fijntjes en rond. Voegt zich mooi naar de zachte inhoud en de lichte kerriesmaak van de samosa.

Harold Hamersma

Heeft nog een beetje een ‘kraakje’, net zoals de kool in de samosavulling. Tevens: dat geelzweempje in de smaak, à la de kerrie. Toegewijd wit.

Recept samosa

(4 personen; voorgerecht)

8 roomboterbladerdeegvellen
100 g Chinese kool
200 g aardappelen, geschild
1 ui, gesnipperd
3 dl water
1 tl kerrie
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
¼ tl chilipoeder
2 el rijstolie (of zonnebloemolie)
zout en peper

Laat het bladerdeeg ontdooien.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit de olie in een hoge koekenpan. Fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de kruiden plus zout en peper toe en 2 el water. Fruit nog een paar minuten door.

Snijd de aardappelen in kleine blokjes en hak de Chinese kool grof.

Voeg toe aan de pan met de rest van het water.

Laat sudderen tot de aardappels gaar zijn, ongeveer een half uur.

Zet het vuur uit en laat inhoud van de pan afkoelen.

Schep daarna op ieder bladerdeegvelletje een flinke eetlepel vulling en klap dicht. Duw de randen goed aan met een vork.

Leg de samosas op een met bakpapier beklede bakplaat.

Doe 10 minuten in de oven en keer halverwege om.

Serveer met mangochutney.

 

 


 

 Blijf op de hoogte