De lekkerste wijn bij linzensoep met kraailook

26-3-2016 • Het Parool Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Leo Blokhuis, schrijver en muziekliefhebber, Ellen Mookhoek, wildplukker en jager en de schrijver dezes. Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan linzensoep met kraailook.

 

Bij het konijntje dat een paar weken geleden in deze rubriek stond, kwam de jager in Ellen Mookhoek goed van pas. Dit keer echter diende de wildplukker in haar zich te melden voor actieve dienst. Een dag voordat het proefpanel bijeenkwam, plukte zij de kraailook voor dit gerecht in het Diemer Bos. Inderdaad, dat is nog gewoon 020.

Toch werd door het woord ‘kraai’ nog wel even het jachtinstinct in haar wakker. Alvorens zij mevrouw Hamersma de instructies gaf hoe de kraailook (een soort wilde bieslook) te verwerken, bejubelde zij de kwaliteit van kraaienpootjes. ‘De borstjes van dat vogeltje zijn niet zo lekker, maar langzaam gegaarde pootjes zijn als borrelhapje heerlijk!’ Volgende keer maar eens onderzoeken wat daar voor wijn bijpast.

Nu stonden er 20 flessen opgelijnd die zich bij de kraailook dienden te bewijzen. En dat deden met name de Italiaanse en Franse inzenders met verve. Zij verdeelden de jachtbuit uit het Diemer Bos. Hoe de kraailook in het wild te herkennen, is een kwestie van een mailtje sturen via de website van Ellen Mookhoek.

Maar mevrouw Hamersma meldt vanuit haar keuken  - waar anders? - dat een goed alternatief wel eens een mengsel van fijn gesneden bosui en bieslook zou kunnen zijn. En dat ligt gewoon handtam voor het oprapen bij de groenteman.

1)

Kellerei-Cantina Terlan 2014, Lagrein, Südtirol-Alto Adige, Italië. € 10,95 (rood) 

Score: 9-

Hart’s Wijnhandel, Vijzelgracht 27, Amsterdam. Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 160, Amstelveen. 

Leo Blokhuis

Complexe wijn. Heel erg smakelijk. Sowieso een wijn helemaal in mijn straatje. Niet te zwaar, maar ook niet te vrijblijvend.

Ellen Mookhoek

Ik loop weer in het bos. Maar het is wel lente. Ruikt heerlijk. Aarde, bladeren, groen. Kijk aan, daar staat wat kraailook. Meenemen. Om met deze wijn te combineren.

Harold Hamersma

Spannend, onalledaags rood. Zure kersen, lekkere bitters en wat aardse overpeinzingen die het lekker doen bij de linzen en het zurig-peperige van de kraailook

2)

Domaine de Petit Roubié 2013, Marsanne, Pays de’Hérault, Frankrijk . € 9,95 (wit; biologisch) 

Score: 8

Wine & Roses, Van Woustraat 163, Amsterdam

Leo Blokhuis

Licht zoet. Doet zonnig aan. Heel lekker bij dit hartige gerecht. Ik dacht van te voren: dit is een rode wijngerecht. Maar wit erbij is heerlijk.

Ellen Mookhoek

Een en al fruitigheid. Vooral gele vruchten, wat zoete perzik. Niet al te veel zuren. Wat kruiden. En een verkwikkende afdronk die het zoutige goed aankan.

Harold Hamersma

Het gerecht is lekker hartig. En dan zo’n fris-zoetje erbij van dit wit. Is gul, sappig en levendig. Combineert naar meer.

 

3)

Janare 2014, Fiano, Sannio, Italië. € 8,50 (wit)

Score: 8-

Sagra Food & Wine, Plantage Kerklaan 24hs, Amsterdam

Leo Blokhuis

Lekker fruitig. Maar dat klinkt wat al te plichtmatig. Daarom: een lentedag. Drinken op een grasveld met de eerste warme zonnestralen. Zoiets. Echt lekker. Vooral bij het gerecht.

Ellen Mookhoek

Heeft zuren die de mond opfrissen. Eigenzinnig en apart. Kan me niet herinneren dat ik ooit zoiets geproefd heb. Maar nu vergeet ik niet meer dat dit wit bij kraailook past.

Harold Hamersma

Fris-kruidig-bittertjes wit met een plintje gazongroen. Kleurt goed bij het groen van de kraailook. Is niet van dat dertien in een dozijn wit.

 

Recept linzensoep met kraailook

(4 personen; voorgerecht)

Pluk een flinke bos kraailook. Verwijder de lelijke blaadjes en was de kraailook.

Snij het bos in stukken van 1 cm.

Wrijf 1 tl komijnzaad fijn in een vijzel en laat deze samen met 1 tl verse tijmblaadjes in een flinke scheut koudgeperste sesamolie warm worden.

Voeg de  linzen toe.

Laat deze ook warm worden.

Voeg de bouillon toe en laat 25 minuten zachtjes koken.

Voeg nu de gesneden kraailook toe en zet nog 15 minuten zachtjes op.

Voeg indien nodig nog wat zout toe.

  • 400 g kraailook
  • 150 g linzen
  • scheut sesamolie
  • 2 l groentebouillon (blokje mag)
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl tijmblaadjes, verse

Geef grotere porties (of schep twee keer op) en serveer er bruin brood met boter bij, een wortelsalade en er is sprake van een hoofdgerecht.

 

 


 

 Blijf op de hoogte