De lekkerste wijn bij tuinboontjes met chorizo

13-10-2013 • Het Parool Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Gerdi Verbeet, oud-voorzitter Tweede Kamer, Niek Beute , sommelier van Vinoniek en ondergetekende . Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan tuinboontjes met chorizo.

Deze week een schotel die we regelmatig eten als we op visite gaan bij mijn broer die al veertien jaar in Spanje woont. Om precies te zijn op Ibiza, waar hij – het zal u waarschijnlijk niet verbazen - een wijnwinkel heeft. Wat schenkt hij er daar dan bij? 

Als specialist in Spaanse biologische wijnen laat hij dit boersige maar o zo lekkere gerecht daar graag door vergezellen. Vooral de tinto’s gooien hoge ogen. En ook door de Amsterdamse wijnwinkels werden voornamelijk rode Spanjaarden van de planken gehaald. Voorts nog wat rood van de Iberische buren, Portugal, en ook Zuid-Frankrijk was in de bonen.

Opvallend: de drie winnende wijnen scoorden precies hetzelfde aantal punten en staan op prijsvolgorde. Toevalligerwijs verkoopt mijn broer er ook een van. U mag zelf uitzoeken welke dat is.

1)

Sainte-Croix ‘La Bergerie’ 2011, Syrah-Merlot, Pays d’Oc, Frankrijk

Score: 8+

€ 7,95

Alex Wijnen, Rozengracht 4, Amsterdam

Gerdi Verbeet

Niet bepaald een heel breed uitwaaierend boeket. Maar de smaak daarentegen is wel vol en gul. Zonnig karakter en lekker door het rijpe, donkere fruit en de zachte tannines.

Niek Beute

Wijn met een frisse blik op het gerecht. Mooie energie. Zuren zuiveren de mond en er ontstaat opnieuw ruimte voor de tuinboon. Veruit mijn favoriete wijn hierbij.

Harold Hamersma

Rood met een aangename frisheid. Donkere kersen, pruimen en ook een duidelijk pepertje in zijn afdronk. Dat versmelt weer mooi bij de pittigheid van de chorizo.

2)

Albet i Noya ‘Lignum!’ 2010, Penedès, Spanje (biologisch)

Score: 8+

€ 9,85

Pieksman Wijnimport, Hogeweg 19, Amsterdam

3)

Viña Salceda 2018, Crianza, Rioja, Spanje

Score: 8+

€ 9,99

Gall & Gall

Gerdi Verbeet

Maar deze vind ik echt heerlijk! Heeft lekker wat stroefs, heeft wat houvast. En er is iets van rijp en rond rood fruit, iets zoets en ook wat zonnige specerij.

Niek Beute

Passie en temperament in de wijn vormen het juiste tegenwicht tegen de vurige chorizo. Ze vinden elkaar en gaan in elkaar op.

Harold Hamersma

Gulle, dikke kersen. Romig, zwoel, zon- en vanillezoet. Al wat rijpere wijn. Is rood waar veel in te ontdekken valt. Onder andere dat ie goed bij tuinboontjes en chorizo past.  


 

 Blijf op de hoogte